Forberedelser

"På ski?! Det må da være enklere å ta bilen!" sa en kar til meg. Jo, det er jo egentlig det.

Så hvorfor gå på ski til Nordkapp? Jeg liker meg godt i fjellet. Selv om jeg alltid har bodd i en by, føler jeg meg mer hjemme i fjellet enn i byens gater. Fjellet var en naturlig ting for familien fra jeg var liten, og jeg fikk behørig plassert ski under beina i 2-3 års alderen. Siden har det blitt mange gode turer og naturopplevelser både i "heiå" som vi kaller fjellet i Ryfylke, men også i andre fjellområder.

Turen starter 3. januar 1997 og jeg regner med å bruke 3-4 måneder. Jeg velger å ha et litt avslappet forhold til tid og mål. Målet med turen er først og fremst å se og oppleve vinterfjellet i Norge, ikke å slå rekorder eller gå lengst mulig.

Dette er en tur, ingen ekspedisjon. Jeg vil koke blåbærsuppe om kvelden og ligge på ryggen en stjerneklar kveld og se på alle de stjernene man ellers ikke ser. Jeg vil rusle mellom fjelltoppene og la sola klatre opp mens månen kommer ned. Jeg vil fyre opp bål på kalde kvelder og varme frosne fingre over glovarme glør. Og så vil jeg gå på ski.

Det første jeg gjorde var å kjøpe et stort Norges-kart (1:1 mill), og trakk opp en hovedrute. Så stakk jeg innom Turistforeningen og fikk med meg et hefte over alle turisthytter med åpningstider, sengeplasser, om hytta er låst/åpen og andre nyttige merknader. I heftet er det også adresser og telefon til lokalforeningene i Turistforeningen. De kan være nyttige å kontakte for å få detaljiopplysninger om forholdene i fjellet og kart over kvisting og rutenett. I samme slengen fikk jeg med meg Turistforeningens standardnøkkel og Trøndernøkkelen. Så laget jeg en oversikt over hva jeg trengte av 1:50.000 kart og diverse turkart, jakt- og fiskekart og oversiktskart.

Så kontaktet jeg Statskog og fikk tilsendt deres katalog over hytter og andre ressurser de låner/leier ut. Katalogen er et samarbeid mellom Statskog og fjellstyrene i Norge. Statskog og fjellstyrene er på en måte en turistforening nr. 2. De leier ut hytter, båter og fiskeutstyr og legger til rette for jakt, fiske- og friluftsliv. De har flere hundre hytter spredt rundt omkring i landet, ca. halvparten er åpne og kan fritt benyttes. Det er få som er klar over hvilke ressurser som finnes her, og jeg vil oppfordre folk til å skaffe seg katalogen fra Statskog.

Mye av tiden gikk med til å studere utstyrskataloger og lese om andres erfaringer med turutstyr. Jeg kontaktet ca. 40 utstyrsleverandører om sponsoravtaler og fikk positivt svar fra ca. 10. Det kan være nyttig for leverandører å få testet ut nye produkter og kunne få tilbakemelding og evaluering. Som en gjenytelse leverer jeg en rapport etter turen. Ved å prate med utstyrsleverandører får man mye verdifull informasjon og ikke minst gode råd fra folk som har lang erfaring med forskjellig utstyr.

Jeg har forberedt meg godt fysisk. Mange Derrick'er har blitt ofret for lange treningsøkter. Og jeg har gått en del på ski. Jeg burde selvsagt gått mye mer, men nå har døgnet bare 24 timer og uka kun 7 dager. Egentlig har jeg ikke gått så veldig mye, men en del har det nå blitt. Jeg gikk ihvertfall en ganske lang tur tidligere i november, ja, ja, lang og lang. Det blåste litt den dagen, så det var best å ikke slite seg helt ut i motvinden. Jeg satser heller på å bruke de første ukene av turen til å komme i form.

Jeg har i flere år hatt planer om denne turen svirrende rundt i bakhodet. Det har vært viktig. Å bygge opp motivasjon over lang tid gjør at man står sterkere mentalt når man får problemer og utfordringer. Men det er først etter sommeren planene er blitt mer konkrete. Det tar lang tid å planlegge en så lang tur. Det må ordnes med utstyr, mange forskjellige kart skal studeres, økonomien må planlegges, nytt utstyr må prøves og testes ut, etc. Egentlig tar det ca. ett år å planlegge en slik tur. Men i tråd med min utviklete sans for langtidsplanlegging begynte jeg ikke før i oktober. Det betyr at turen er altfor lite planlagt og forberedt, selv om mange brikker har falt på plass de siste par ukene. Det jeg gjerne skulle brukt mer tid på er fysisk trening, og sette meg inn i forholdene i de ulike fjellområdene, og dermed fått litt mer lokalkunnskap om de områdene jeg har tenkt å gå gjennom.